dilluns, 18 d’abril del 2016

TORRAS I BAGES, Patriarca espiritual de Catalunya

Aquest any es commemora el centenari de la mort de Josep Torras i Bages (1846-1916). Fill de la comarca del Penedès, fou bisbe de Vic, i juntament amb contemporanis seus com Mn.Cinto Verdaguer o Joan Maragall, i altres intel·lectuals de la Renaixença, és un referent per a l’Església i la cultura catalanes.
La seva missió com a pastor, el seu abundant magisteri i la seva fama de santedat van transcendir els límits de la diòcesi de Vic, de manera que fou anomenat, amb raó, “Patriarca espiritual de Catalunya”.
Es va iniciar aviat el procés de canonització i l’any 1992 Joan Pau II el va proclamar venerable.

Torras i Bages va ser principalment un pastor, encarnat en el poble i preocupat per la fe del país; com a bisbe va visitar tres vegades totes les parròquies de la diòcesi, cosa que demostra el seu zel apostòlic per damunt de tot, renunciant a pujar d’escalafó i als honors. Autor de nombroses cartes pastorals i llibres, entre els quals destaca “La tradició catalana”, de l’any 1892, on defensa la presència vivificant de l’Església en la societat catalana.
Se li atribueix la frase cèlebre “Catalunya serà cristiana o no serà”. La seva preocupació era que la llavor de l’Evangeli arrelés a la nostra terra, en continuïtat amb la nostra història configurada bàsicament pel cristianisme. En un discurs del 1910 deia que si se separa Déu de la infància i de la joventut significaria “la desnaturalització del nostre país, significaria que Catalunya tampoc seria catalana, perquè Catalunya la féu el cristianisme, i la seva naturalesa és cristiana”.

En vigílies de les festes de Sant Jordi i de la Mare de Déu de Montserrat, patrons principals de Catalunya, recordem i homenatgem el venerable Josep Torras i Bages, autor també de la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat.
A aquesta seva obra corresponen les següents pregàries dirigides a la Moreneta:

-Verge prodigiosa, tron puríssim on reposà l'eterna Saviesa quan vingué al món a ensenyar el camí de la salvació, aconseguiu per als vostres catalans aquella fe que enfonsa les muntanyes, omple les valls i fa planer el camí de la Vida.

-Mare Castíssima, mirall de puresa, flor de les verges, que portàreu al món el bàlsam d'incorrupció, Jesús fill de Déu, obteniu-nos l'honestedat dels costums públics.

-Profetessa admirable, que beneíreu i lloàreu l'Etern més que no pas totes les jerarquies angèliques plegades, feu que sigui desterrat d'aquest poble vostre l'esperit de maledicció i blasfèmia.

-Rosa de caritat, foc que sense consumir escalfa, traieu de Catalunya l'esperit de discòrdia, i ajunteu tots els seus fills amb cor de germans.

-Santa Engendredora de l'Etern, filla del vostre fill, feu que mai no es desfaci aquest poble català que Vós espiritualment engendràreu.

-Verge poderosa, més forta que un exèrcit en ordre de batalla, des del vostre alt castell de Montserrat, defenseu d'enemics espirituals i temporals tota la terra catalana que teniu encomanada.

-Senyora de Montserrat, que teniu la vostra santa muntanya voltada d'oliveres, signe de pau, aconseguiu per als pobles de Catalunya una pau cristiana i perpètua.



diumenge, 3 d’abril del 2016

“EL FILL! QUI S’EMPORTA EL FILL?”

Un home i el seu fill tenien una valuosa col·lecció d’art, amb obres de pintors reconeguts, de fama mundial: Rembrand, Van Gogh i d’altres.

El fill va haver d’anar a la guerra. Va ser molt valent i humanitari  i va morir en una batalla mentre rescatava un altre soldat. El pare va rebre la notícia i va sofrir profundament la mort del seu fill únic.
Un mes després, truca a la seva porta un jove que duia un gran paquet, i li diu: “Senyor, vostè no em coneix, sóc el soldat per qui el seu fill va donar la vida. Ell em parlava sovint de vostè i del seu amor a l’art. Jo no sóc cap artista, però accepti aquest petit present”.
El pare va obrir el paquet: era un retrat del seu fill pintat pel jove soldat. Ple d’emoció i agraïment, el pare va penjar el quadre al frontal de la xemeneia, i l’ensenyava a tots els visitants.
L’home va morir uns mesos més tard i es va anunciar una subhasta de totes les pintures que posseïa. Hi va acudir molta gent important i influent amb l’objectiu d’adquirir algun quadre famós de la col·lecció.

Damunt la plataforma hi havia el retrat del fill. El subhastador va iniciar la sessió: “Començarem amb aquest retrat del fill. Qui ofereix una quantitat per aquest retrat?”. Hi va haver un gran silenci. El subhastador insistí: “Algú ofereix alguna quantitat?”. Llavors es va començar a sentir veus que deien: “No venim pas per aquest quadre! Venim pels Van Goghs, pels Rembrands. Faci les ofertes de veritat!”.
Però el subhastador replicà: “El fill, el fill! Qui s’emporta el fill?” Es va escoltar una veu: “Jo dono deu euros per la pintura”. Era el vell jardiner del pare i del fill, un  home pobre que no podia oferir més diners. “Tenim 10 , qui en dóna 20?”, cridà el subhastador. “Ensenya’ns d’una vegada les obres mestres!”, exclamava el públic assistent.
“Adjudicada per 10 !”. I el subhastador va afegir: “La subhasta s’ha acabat, senyores i senyors. Hi havia un secret estipulat en el testament de l’amo: només seria subhastada la pintura del fill, i el qui la comprés rebria en herència totes les altres obres de la col·lecció”.

-Aplicant aquesta història a la fe cristiana, Déu Pare ens diu també: El qui estima el meu Fill ho té tot, obtindrà tot el millor que es pot desitjar.

La figura de Jesús, Fill de Déu, i el seu Evangeli, és un tresor que encara hem de descobrir en profunditat. No n’acabem de copsar tot el seu valor. I per això volem “comprar”, ”adquirir” altres coses que ens semblen més profitoses. I tot buscant, ni trobem allò que busquem ni valorem allò que tenim.

Hi ha teòlegs i historiadors que pensen que tot just estem als inicis del cristianisme. Diu el teòleg francès Maurice Bellet: “L’Evangeli no ha estat encara escoltat. Fins ara només hi ha hagut intents d’aplicar el cristianisme. L’escolta de l’Evangeli no s’acaba, sempre recomença”.
En pocs anys, a casa nostra, hem passat d’una situació de domini social del catolicisme a una presència minoritària. Això ens ha deixat com estabornits. Ens hem de refer tornant a creure, amb més humilitat i amb més compromís. Cada dia és temps de recomençar; de redescobrir la força i la bellesa de la fe, la seva capacitat de transformar-nos i de transformar. De ressuscitar-nos, per la novetat perenne de Jesús Ressuscitat.

Un profeta actual, Pere Casaldàliga, que s’està apagant físicament, però mai no s’apagarà espiritualment, diu en una dedicatòria d’un llibre seu:
“Fem de la vida una passió pel Regne de Déu. Com Jesús”.
Que no s’apagui en nosaltres aquesta passió. Que no ens falti el coratge per licitar, apostar pel millor “quadre”. Amb el “Fill”, ens vindran regalades totes les obres inesperades de la col·lecció del Pare.