dilluns, 5 de setembre del 2016

UN JUBILEU PER A TOTHOM



Què serà el Jubileu de la Misericòrdia
del diumenge 18 de setembre a La Salut de Terrades?

. Aplegar-nos en l’alegria (=Jubileu).- El jubileu bíblic era un any sabàtic de retorn a la justícia, al perdó, al descans de la terra explotada, a la condonació de deutes, a la llibertat dels esclaus. Un Any Sant és per avançar en santedat i en la joia que se’n segueix.
Avui i aquí, és per sentir-nos seguidors de Jesús, cridats a fer aquest món i aquesta Església millors, començant per un mateix/a, la pròpia família, amistats, comunitat...

. Un pelegrinatge.- És un símbol del camí que cada persona ha de fer en la seva vida. Un camí ha de tenir una meta, i uns caminadors per tothom, ajudant-nos a avançar. Qui vulgui podrà pujar a peu, sortint a les 6 del matí de l’església de Sant Pere.

. Una festa de la Misericòrdia.“La misericòrdia –diu el Papa- és la biga mestra que sosté la vida de l’Església”. Per això ha convocat un Jubileu extraordinari sobre la Misericòrdia.
A la Bíblia surt més de 80 vegades la paraula “misericòrdia”. I no com a signe de debilitat, sinó de “potència”. “Justament perquè ho pots tot, tens misericòrdia de tothom i apartes la mirada dels pecats dels homes, perquè puguin penedir-se” (Sa 11, 23).

. Redescobrir l’alegria del Perdó.- Celebrem la misericòrdia que Déu té envers nosaltres. I ho fem amb un sagrament “alegre” com és el del Perdó. Qui té més alegria que el qui se sent perdonat, alliberat, restituït, reconciliat? “Ha arribat de nou per a l’Església el temps de fer-se càrrec de l’anunci alegre del perdó” (Papa Francesc).
Cal reconèixer, primerament, que tenim pecat. Que no som la Llum i que sovint caminem a les fosques. Per això ensopeguem sovint!
Diu el Papa: “El primer deure de l’Església no és el de distribuir condemnes ni anatemes sinó el de proclamar la misericòrdia de Déu”. “Que els confessors siguin un veritable signe de la misericòrdia del Pare” (M.V. 17)

. Voler ser misericordiosos com el Pare.- Déu vol que siguem misericordiosos amb els altres, tal com Ell ho és amb nosaltres. “Misericòrdia vull i no sacrificis” (Mt 9, 13).  Les paràboles del Regne, com el bon samarità, l’ovella perduda, el fill pròdig... són transparents en aquest sentit.
La “perfecció” que Jesús exigeix als seus deixebles, és: “Sigueu misericordiosos com ho és el vostre Pare del cel “ (Lc 6,36).
Es tracta d’un acompanyament: Escoltar, curar ferides, aixecar gent prostrada, posar vides dempeus, convidar les persones a obrir-se a la veritat, participar en la reconstrucció del món. Així doncs, l’autèntic Jubileu serà la pràctica de les obres de misericòrdia, corporals i espirituals.

. Decidir-se a fer passar la pròpia vida per la Porta que és Jesús.- Travessar la Porta Santa és signe de conversió a Jesucrist. La porta de la misericòrdia evoca el passatge que tot cristià està cridat a fer del pecat a la gràcia.
El papa Francesc destaca com a novetat que la Porta Santa també pot estar a la cel·la dels presos o a l’habitació dels malalts i ancians.

. Celebrar l’Eucaristia que ens agermana en Crist.- Valorar l’Eucaristia com a centre de la trobada i de la vida, aprenent a ser deixebles de la Paraula i comensals de Jesús. Professant la mateixa fe, sentint-nos poble de Déu que camina en aquest arxiprestat i en aquesta diòcesi, amb els seus pastors.

. Apropar-nos a la Mare de Déu de La Salut com a fills estimats i sovint una mica malaltissos espiritualment.- Un Santuari té un to de casa pairal, on trobem la Mare que consola, orienta i ens apropa a Jesús.

. Pregar per les intencions del Sant Pare.- La pregària ens compromet a recolzar totes les iniciatives que van a favor de les persones i de la Pau mundial.

Som tots convidats, doncs, a viure i a celebrar la Gran Festa de la Misericòrdia! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada