Els qui pretenen enfrontar la figura del papa Francesc amb els papes anteriors, Benet XVI o Joan Pau II, haurien de veure com, tant en temes teològics com socials, Francesc cita sovint el mestratge dels seus predecessors. Fins en qüestions tan debatudes i actuals com el respecte a la natura i la cura de la casa de tots, recollits en l’encíclica “Laudato si’”, el papa actual s’inspira en diverses encícliques socials de Joan Pau II i de Benet XVI.
I és que la doctrina social de l’Església, que ja ve del papa Lleó XIII, ha estat sempre tan brillant i encertada com desconeguda pels propis cristians i oblidada pels governs de tot el món.
Si l’orgull no impedís al món i als seus dirigents de fer una mica de cas del lideratge moral del Papa (quin altre personatge actual podria ser tingut per líder mundial?), estic segur que hi hauria un altre panorama al nostre món, sense tantes desigualtats i sense tanta autodestrucció.
Mentre siguin els interessos de poder i els econòmics els qui manin, anirem de mal en pitjor. Al mateix temps que avui col·laborem en els projectes de MANS UNIDES per eradicar les causes de la fam en el món, hem de denunciar el pecat social d’un món polític i econòmic que en lloc d’eliminar les causes de pobresa encara les alimenta.
Diu el n. 6 de “Laudato si’”: “El meu predecessor Benet XVI va renovar la invitació a eliminar les causes estructurals de les disfuncions de l’economia mundial i corregir els models de creixement que semblen incapaços de garantir el respecte del medi ambient”.
Hi ha una íntima relació entre els pobres i la fragilitat del planeta. Sempre, els qui surten perdent més són els més vulnerables, indefensos davant els interessos del mercat despietat i les conseqüències del canvi climàtic que fa malbé la terra com a font de vida per a tothom.
La crida dels últims Papes és la més completa de totes; és una crida a una ecologia integral, inspirada en els valors cristians de l’amor, la cura dels més febles i la participació en l’obra creadora de Déu per fer un món més habitable per tothom. Les solucions demanen, això sí, deixar d’adorar el déu del consum i de la tecnologia que no ho resol tot i deixar de pensar que l’home és l’amo i senyor de l’Univers.
Apunta el papa Francesc: “Sant Joan Pau II va recordar amb molt d’èmfasi que “Déu ens ha donat la terra a tot el gènere humà perquè aquesta sustenti tots els seus habitants, sense excloure ningú ni privilegiar ningú” L.S. 93.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada