dissabte, 16 de maig del 2015

Elegir servidors

Les eleccions municipals afecten directament cada un dels nostres pobles i ciutats. I l’Església no està al marge d’allò que afecta la nostra gent. Com a Església no podem prendre partit dient a qui s’ha de votar, això va a la consciència de cada persona. Però és just i necessari que recordem que la finalitat de la democràcia és el bé del poble i que les persones escollides per gestionar els Ajuntaments han de tenir aquest esperit de servei al poble.

Quan el papa Francesc i la doctrina social de l’Església predica la justícia social, quan defensa els més febles i pica la cresta a una economia que mata, no està fent cap revolució política sinó que està complint la seva missió, que és escampar l’Evangeli de Jesús. El mateix va fer el bisbe Oscar Romero, que serà beatificat dissabte que ve, quan es va posar decididament al costat de les víctimes de la dictadura a El Salvador. Es va constituir com la veu dels qui no tenen veu, i va ser vilment assassinat mentre deia missa. Ell, però, havia manifestat: “Si em maten, ressuscitaré en el poble salvadoreny”.

El poble té una ànima que mereix un gran respecte i la política democràtica ha d’estar al servei del poble, amb visió de futur. Ara que estem en plena campanya, va bé recordar aquella màxima que diu: “Un polític pensa en les properes eleccions. Una persona de govern pensa en les pròximes generacions”.
La persona que accedeix a un càrrec públic ha de tenir una mirada social que vagi més enllà d’uns resultats electorals. La seva “feina” serà ajudar a organitzar la societat de manera que el dia de demà sigui millor, amb més justícia, amb més benestar per tothom, amb més cohesió social, amb més oportunitats per als joves.

La gent que diu que no li interessa la política i que la condemna en bloc li aniria bé reflexionar la sentència que ja deia Plató: “El preu de desentendre’s de la política és ser governats pels pitjors homes”.
I una altra sentència antiga diu també: “El pitjor enemic d’un govern corrupte és un poble culte”.
Així doncs, cal interessar-se pels afers públics, cal informar-se bé, cal participar, cal col·laborar com a ciutadans en el que puguem. És d’agrair que, malgrat l’ambient de descrèdit general, hi hagi gent disposada a presentar-se per servir la societat. Sempre n’hi haurà que es vulguin aprofitar d’un càrrec públic, però hem d’ajudar a que siguin una excepció. I la millor manera de “protestar” contra les petites o grans corrupcions és complir com a ciutadans tots els deures que es deriven de viure en societat. En això tots som responsables del nivell del nostre municipi.

No ens podem desentendre d’una societat que necessita que hi hagi una bona educació, una bona sanitat, unes bones infraestructures, una bona gestió dels recursos econòmics, un control de la despesa pública, unes polítiques de protecció del medi ambient, etc.

En aquest sentit és interessant el Decàleg que l’IADEN-Salvem l’Empordà ha publicat per a aquestes eleccions municipals, de cara a una comarca sostenible.
En resumeixo els punts que reclamen i que fem nostres:

-Planificar el territori segons les necessitats reals i tradicionals del poble i respectar les àrees protegides.
-Reducció del consum energètic públic i utilització dels recursos renovables.
-Promoure el transport públic.
-Reduir el consum d’aigua i tenir cura del servei de depuració d’aigües.
-Incentivar el compostatge local i comarcal.
-Promoure els horts ecològics i els productes de proximitat, incentivant les empreses de producció ecològica.
-Protegir la flora i la fauna d’interès local o comarcal.
-Fer una bona prevenció d’incendis a cada municipi.
-Impulsar les cooperatives i xarxes d’economia social i solidària.
-Afavorir un turisme responsable i sostenible.


Tant de bo que els qui surtin elegits se sentin sempre servidors del poble, i es dediquin a treballar intensament per al bé comú, més enllà de les sigles del seu partit o coalició. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada