diumenge, 15 de novembre del 2015

CAMÍ DE GERMANOR

La Parròquia ha de ser una comunitat evangelitzadora, corresponsable i testimonial.

L’objectiu, que ja arrenca al Concili Vaticà II i esclata amb el papa Francesc, és passar de ser parròquies territorials que administren serveis religiosos a esdevenir autèntiques comunitats. Unes comunitats que visquin l’esperit de les primeres comunitats cristianes i, d’altra banda, responguin evangèlicament a les expectatives de la gent d’avui i als desafiaments del món actual.

Com els primers cristians, procurem estimar-nos, ens reunim per a la pregària, ens alimentem a la taula del Senyor, vivim enmig del món com a pelegrins, compartim el que tenim amb els necessitats i ens sentim units i compromesos amb tota la humanitat.

L’Església ens recorda cada any la necessitat de créixer en aquesta consciència de comunitat cristiana a través de la Diada de Germanor. Abans de nosaltres, molta gent ha contribuït a la missió de l’Església, i gràcies a ells ens ha arribat la invitació de Jesús a seguir-lo en comunitat.

El Dia de Germanor és una bona ocasió per recordar que la participació de tots els creients en la tasca i en el manteniment dels serveis de l’Església és pròpia d’una comunitat viva i corresponsable.

L’aportació dels fidels és una qüestió de responsabilitat, de reconeixement d’una tasca i de suport. És el símbol de la nostra pertinença a la parròquia. I és un deure de batejats participar financerament en la vida de l’Església.

Cal agrair les persones que aporten a la comunitat les seves qualitats, els seus serveis, el seu temps, els seus diners, la seva pregària. Gràcies a totes elles, moltes altres persones han pogut ser acollides, ajudades, enfortides en la seva fe. A més del voluntariat, que és imprescindible, cal alhora la participació econòmica, també imprescindible, ens agradi o no.

És normal que ens agradi més parlar de fe, d’esperança i d’amor, però, com en tota família, també cal parlar de com podrem fer front a les despeses. També és normal parlar de diners quan s’és de la família de l’Església.

Els preveres, diaques, personal assalariat i Delegacions de la diòcesi necessiten l’aportació de la comunitat cristiana per viure i per actuar. La Germanor permet també la manutenció dels capellans retirats o malalts que han consagrat la seva vida a les parròquies. Hi ha les importants despeses de manteniment d’edificis i locals parroquials i eclesials, i els subministraments com llum, aigua, gas..., les publicacions i material catequètic per anunciar l’Evangeli als infants i als joves, sense oblidar la labor social de l’Església envers els pobres i qualsevol tipus de necessitats.

Aquesta Diada ens ajuda a eixamplar la mirada més enllà de la pròpia parròquia, ja que es tracta de contribuir a un Fons Comú Diocesà, que és com una caixa compensatòria que fa que les parròquies o comunitats més dèbils en nombre i en economia puguin tenir també el seu manteniment i els seus serveis, gràcies a l’ajut dels altres.

Si volem que l’Església segueixi duent a terme la seva missió, cal recolzar-la, no només afectivament sinó també efectivament, en efectiu...

En un anunci d’una jornada de Germanor francesa, el text deia: “Qui fa viure a l’Església?” i al costat deia: “enganxeu aquí la vostra foto”. O sigui, qui permet que l’Església visqui i que ajudi a viure? Tu, jo, nosaltres!

L’Església és un do. Necessita també el teu do. Afectiu i efectiu.

A la nostra diòcesi les aportacions estan baixant, a causa de l’ambient dominant i de gent que contribuïa a l’Església i ja han mort,. Ser minoritaris ens demana un esforç suplementari, però és una oportunitat per retornar d’una manera nova a l’Evangeli. I l’Evangeli ens fa centrar més en la vida de les persones, apropant-los a l’experiència d’un Déu que acull tothom.

Cal tenir en compte, en aquest sentit, que hi ha gent que ve a les parròquies a demanar serveis (baptismes, primeres comunions, casaments, enterraments, misses...), que són ben rebuts i acollits, però no pensen a fer cap mena de donatiu o almoina, o no s’ho han plantejat, pensant que “l’Església és rica”, com senten a dir per la tele o pel carrer, o que viu dels aires del cel...


Els fruits de la generositat dels creients arriben també a aquells que els no saben valorar. D’això se’n diu GERMANOR.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada