diumenge, 24 de juliol del 2016

CUSTODIS



El Papa Francesc ha desempolsat una paraula preciosa: custodiar. Custodiar evoca protecció, tenir cura amb calidesa, tendresa, amor.
En una homilia el Papa es preguntava: “Custodiar la creació és una cosa dels “verds”, dels ecologistes? No, és un deure del cristià!” I afegia: “Un cristià que no custodia la Creació, que no la fa créixer, és un cristià al qual no l’importa aquell treball nascut de l’amor de Déu per nosaltres”.

Els jesuïtes –el Papa ho és- s’han distingit sempre per la seva competència pedagògica i la innovació en el camp educatiu. Ara han elaborat una resposta educativa a l’encíclica ecològica “Laudato si’”. Es troba en un llibre digital, Healing Earth (Guarint la terra), en el qual s’ofereix una proposta d’educació “integral”. S’estudien els temes del medi ambient des de quatre punts de vista, que són la dimensió científica, ètica, espiritual i transformadora.

La xarxa educativa ignasiana mira de formar persones amb les quatre “c”: que siguin competents, conscients, compassives i compromeses. Persones que sàpiguen custodiar la casa comuna. Que entenguin què passa, per què passa, si està bé que passi, i com poden millorar el que passa. Així, cada capítol d’estudi (biodiversitat, recursos naturals, energia, aigua, alimentació, canvi climàtic) està dissenyat per desenvolupar quatre habilitats de forma interactiva: visió científica, avaluació ètica, reflexió espiritual i acció transformadora.


Vetllem per més i més alumnes i persones amb les quatre “c”...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada