dilluns, 1 de gener del 2018

NADAL: DÉU PRESENT AMB NOSALTRES



Déu no es fa present per Nadal. Ens recorda que és present.
El Nadal cristià és reviure el goig d’una presència que ens fa caminar acompanyats. És una celebració de la presència del Senyor, ara i aquí.
Per Nadal, el tel que vela Déu als nostres ulls es fa més tènue. L’home sent com una pregona necessitat de creure en Déu i semblaria com si Déu se sentís portat a fer-se home. Jesús infant fa visible l’invisible de Déu i encarna el valor que fa de l’home un ésser digne.
L’infant, a la cova, guarda silenci, i després, durant trenta anys de vida oculta, també estarà en silenci. També el silenci pertany al llenguatge de Déu.
Per entrar en el misteri de Déu és important l’esperit contemplatiu, que va més enllà de la raó. Com aquells dos joves, que miraven de nit el cel estrellat, i l’un diu a l’altre: “Veus Déu?”. I l’altre respon: “No, però el sento”.
Jesús ha nascut a Betlem perquè el sentim proper, perquè tinguem on agafar-nos per arribar a ser persones i formar una gran família amb totes les lletres amb què Déu ha pensat la humanitat; i perquè tinguem a qui mirar per aconseguir-ho.
Al cap de més de dos mil anys, Nadal torna a ser allò que originàriament va ser: un fet irrellevant, confús i per descobrir. Torna a ser fonamental saber descobrir la persona de Jesús.
Un Jesús que se situa a baix de tot, amb els més vulnerables. Mai no buscarà la influència, ni el domini, ni els llocs de poder. Això desconcertava la gent del seu temps i això desconcerta encara avui, perquè a la nostra fe, que tendeix a voler-se alimentar de folklore i de manifestacions espectaculars i pomposes, resulta que se li demana que reconegui, per sota de les aparences endurides de tantes vides, un nen perdut en espera d’algú que s’adoni de la seva presència.
Déu ve com un nen perquè no li tinguem por. I el nostre “personatge” se sent amenaçat, perquè per trobar un nen no has de pujar, sinó abaixar-te, no has d’enlluernar, sinó acollir, no cal ser savi, sinó senzill. Com els pastors de Betlem.
Com diu el “Poema de Nadal” de Sagarra: “Només quatre pastors / li van veure bé la cara; / només quatre pastors / sabien el que passava”.
La presència discreta d’aquest Infant, enmig de la gent insignificant, és el gran signe i la gran resposta als interrogants més profunds de l’home.
Jesús serà el desenllaç feliç de la història.

BON NADAL!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada