diumenge, 6 de març del 2016

LA GRÀCIA COLGADA

La meva mare -al cel sia-, quan tornava d’alguna festa viscuda a la parròquia de Salt, o de Blanes, o de Figueres, estava contenta, cofoia, i plena de vivències, solia comentar: “Llàstima que tanta gent es perdi el millor de la vida”.
Jo li tornava una mirada de complicitat agraïda. Agraïda, perquè ella i el pare i els familiars, a la seva manera i en el seu temps, m’havien ensenyat de petit “el millor” de la vida. I anar al Seminari va ser per mi escollir el camí on Déu em cridava, que seria “el millor” per mi. Com per un altre el millor pot ser fundar una família, o dedicar-se a fer el bé a través de la docència, o de l’agricultura, o de qualsevol ofici.

Si m’aturo i em pregunto: tornaries a escollir aquest camí? La resposta és sí, sense embuts. Ai, però no sé què faria si ara fos un jovenet... Perquè quan nosaltres érem petits, florien vocacions en ambients rurals, de famílies nombroses i de famílies cristianes-practicants. D’aquestes tres coses, no en queda gaire...

Al nostre bisbat som pocs capellans, la societat ha canviat molt i el rol del capellà també. Mirat fredament, i veient la crisi eclesial actual, et cau l’ànima als peus. De seguida, però, remuntes l’ànim, perquè el Senyor empeny i, només que et posis una mica en la seva sintonia, et treu la son de les orelles i et fa anar per feina, que n’hi ha molta.

Diumenge vinent és el Dia del Seminari. Diu el lema: “Cridats a ser instruments de la misericòrdia de Déu”.
Déu continua cridant a seguir-lo? I tant. L’escoltem? No tant. Ei, els primers que l’hem d’escoltar som la gent d’Església, els “convençuts”; potser l’Esperit Sant ens està indicant nous camins que no sabem veure. Potser quan preguem per les vocacions estem massa segurs dels nostres models particulars i no estem prou oberts als viaranys de Déu.
A la nostra diòcesi hi ha 6 seminaristes. Ai, valga’ns Déu... Sort que hi ha seglars responsables que han entès que tots som poble de Déu. Però en aquest poble hi ha d’haver de tot: laics, religiosos i preveres.

Un referent en el camí de molts de la meva generació va ser Mn. Josep M. Ballarín.  Quan encara no era conegut del gran públic, ja l’havíem escoltat en recessos i havíem devorat els seus llibres, tan oxigenants, lúcids i poètics.
Parlant dels rectors de poble, ell escrivia: “Els capellanets del tronxo són la sal de la terra. Són el xiprer enmig del poble, la gràcia colgada enmig de la ciutat. Són l’Església, el que fa creure en l’Església”. I en una altra definició del capellà, diu Ballarín: “Un conco ficat entremig de la gent, amb la seva vida obscura, la seva pudor de soledat, la seva olor de terra”.
Avui, un altre gran referent, el Papa Francesc, hi afegeix que els capellans, com a pastors, hem de fer “olor d’ovella”.
El nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, explica que després de saber el seu nomenament, ell que estava a la diòcesi de Logroño, va poder preguntar al Papa: “Què haig de fer allà, en una diòcesi tan gran?”. I el papa Francesc li va respondre: “Sea usted pastor. Quiera a la gente. Ámela”.

Vet-ho aquí. Fa pensar en les respostes de Jesús quan algú li preguntava què havia de fer: “Segueix-me”. “Vine i veuràs”. “Jo sóc el camí, la veritat i la vida”. Més que no pas “fes això o fes allò”, diu “sigues”, “estima”...
És com dir, si “ets” com has de ser, si “estimes la gent”, ja “faràs” el que has de fer, ja encertaràs el camí. Ser cristià no és seguir un codi de normes, és seguir Jesucrist.
O com diria Ballarín, sigues “la gràcia colgada enmig de la ciutat”. Per qui la vulgui abastar.

No hi ha vocacions de prevere a casa nostra? I vocacions per ser cristià, que n’hi ha gaires? Doncs segurament la cosa falla per la base. Les famílies, les parròquies, les escoles, hem de crear la saó necessària perquè puguin brotar noves vocacions. Aleshores, com passa a gran part del món, també els joves podran escollir “el millor” que Déu inspira a cadascú...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada