dilluns, 29 de maig del 2017

ELS IMPOSTOS DE SA MAJESTAT


Una vegada hi havia un Rei que tenia moltes riqueses i tresors, i vivia en un palau sumptuós. Tenia també molts súbdits, però els tractava com a esclaus. Per això era mal vist per tothom. Vivia en l’opulència, però estava trist, amb una existència amarga.
Un dia va cridar el seu ministre tresorer i li va dir:
“Fes la gira anual de costum pels meus territoris, i cobra els impostos”.
“Majestat”, va respondre el tresorer, “la collita ha estat escassa, les ventades han fet malbé l’arròs als camps, la sequera ha destruït la collita; la gent està a la misèria. Crec que per aquest any estaria bé deixar-ho córrer”.
“Estàs boig!”, va cridar el tirà que no podia ni fer-se a la idea de sotmetre els seus comptes a les condicions de la gent.
“Bé”, va dir el tresorer, “cobrarem els impostos. I els diners recollits, a què els destinarem?”.
El Rei li contestà: “Fes una gira d’inspecció per tot el palau. Mira què hi falta i ho proveeixes amb aquests diners”.
El ministre tresorer va fer la inspecció per tot el palau. Es va fixar en tot. Va veure el Rei amb el rostre desencaixat, la Reina amb aires d’avorriment, els fills viciats i descontents, els cortesans insidiosos i malgastadors. Va veure també la gent del poble que passava davant del palau i que mirava amb rancúnia, murmurant malediccions...
“Ja ho tinc”, va dir el ministre, “hi ha restauracions i reparacions a fer. Vaig a cobrar els impostos i ho arreglarem tot”.

Se’n va anar per ciutats i camps com un pregoner; reunia les poblacions i davant d’aquella pobra gent, flaca i desvalguda, anunciava:
“El Rei nostre amo, aquest any, tenint en compte les collites i les vostres penúries, i per complir el desig de la Reina i dels prínceps, us perdona els impostos. Quedeu-vos els pocs diners que hàgiu pogut guardar, i si algú no arriba a poder mantenir la família, serà ajudat per subvencions de la Cort”.
La gent, sorpresa, saltava de contenta! De tots els pobles del regne se sentien els aplaudiments, els visques i crits d’entusiasme.

Mentrestant el Rei, ignorant el que havia passat, preguntà al ministre:
“Com ha anat?”. “Bé, Majestat”. “I on són els diners?”. “Ja els he gastat tots”. “Com?!”
“Sí, Sa Majestat m’havia mandat proveir de tot allò que faltés al palau o que s’hagués de restaurar. En la meva visita al palau he notat que en aquesta casa calia refer totalment els ànims, que faltava l’alegria, fruit de la bondat. I he procurat poder-vos-la obtenir, dient a la gent que aquest any vostè condonava, a tothom, els impostos...”.
“Ah, miserable!”, va exclamar el Rei. I va despatxar malhumorat el tresorer.
Després, ple de còlera, va sortir en persona del palau, decidit a reparar el mal sofert.
Però tant bon punt va sortir, la gent el sortí a rebre amb aplaudiments i flors i crits de: “Visca el Rei!”, “Beneïda sigui la nostra Reina i els prínceps!”.
El Rei hagués volgut replicar: “Vinga, porteu aquí els meus diners!”. Però no era possible. Sortien aplaudiments i lloances pertot arreu, i la gent dansava i se sentia contenta i agraïda.
A poc a poc, amb tant d’entusiasme popular el Rei es va sentir desarmat. El seu cor de pedra, per primera vegada, es tornava tendre, era capaç d’oblidar els seus maleïts diners. Per primera vegada, a la seva vida, se sentia feliç.
Tornant al palau, veia que la multitud en feia festa, i tothom estava alegre i content per la “generositat” reial.
Llavors el Rei va fer cridar el ministre tresorer acomiadat, i li va dir:
“Tenies raó. El meu palau necessitava, de veritat, restauracions que tu has sabut reparar de manera magnífica. Ets un bon administrador, saps convertir els diners en felicitat. D’ara endavant, seràs el meu conseller i el distribuïdor dels meus béns al poble. Proveeix de seguida els més necessitats”.
I així, per primera vegada en la història, un negoci d’impostos va acabar en una festa per a tothom.


Aquell Rei, gràcies al seu tresorer, va viure la seva “ascensió” personal i més impensable en ell: passar del fang de la corrupció a l’aire ple de goig de la justícia social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada