diumenge, 22 de setembre del 2019

ANALFABETISME RELIGIÓS




La Catequesi es fa a les parròquies, i és demanada pels pares creients que volen que els seus fills aprenguin, segueixin i celebrin el camí de Jesús. La classe de Religió s’ofereix a les escoles perquè els alumnes tinguin una cultura religiosa bàsica, tant de la catòlica com de les altres religions, ja que sense conèixer mínimament el fet religiós, no es pot entendre la història de la humanitat.

Segons la llei vigent, cada escola, també la pública, ha d’oferir la possibilitat d’escollir, de manera optativa, l’assignatura de Religió i Moral Catòlica. Quan al claustre de professors del centre educatiu no hi ha ningú que pugui o vulgui assumir la matèria, el Bisbat proporciona un professor/a de Religió degudament preparats.

La realitat, però, és que només el 10’27% dels alumnes de Primària, ESO i Batxillerat dels centres públics a casa nostra va fer Religió el curs 2017/18.
El resultat és que gairebé el 90% de l’alumnat de l’escola pública de Catalunya no rep continguts religiosos.
Les causes són moltes: la secularització, l’escassa rellevància social de l’assignatura, el nombre baix d’alumnes que la demana, el fet que molts col·legis ni tan sols fan l’oferta de la matèria, les dificultats dels centres per quadrar els horaris lectius, i la poca quantitat de pares que exerceixen el seu dret reconegut en els Acords entre l’Estat espanyol i la Santa Seu del 1979, que estipulen el dret dels alumnes i les famílies a rebre l’ensenyament de la religió catòlica a tots els centres d’educació, en condicions equiparables a les altres disciplines fonamentals. L’ensenyament no és obligatori, però els centres han de garantir que es pugui fer encara que només hi hagi un demandant.
Davant del problema de l’analfabetisme religiós del nostre país, moltes veus, tant de l’Església com de fora, aposten per crear una assignatura obligatòria de cultura religiosa, on s’expliquessin les diferents confessions religioses existents, reconeixent la presència més important de la catòlica amb les seves arrels i creacions culturals històriques.

La ignorància religiosa no solament és greu per l’esperit, sinó que incapacita per comprendre l’art, la literatura, la història o la música.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada