diumenge, 13 de maig del 2018

EL PARE DAMIÀ DE MOLOKAI



Quan la meva mare volia aconseguir una gràcia especial (mai per ella mateixa, sempre per als altres), li pregava al Pare Damià, apòstol dels leprosos. Era com si digués: Qui deurà estar més a prop de Déu sinó el qui ha sabut estar més a prop de la misèria humana?

El meu pare no passava diumenge, dia del Senyor, no solament sense anar a missa, sinó sense anar a visitar algun malalt, i si podia ser, un malalt d’aquells més pobres de l’asil que no rebés mai visites. Feia unes visites acompanyades d’algun gest: ja sigui ajudar a afaitar-se bé, o portar-los alguna estampa o el Full Parroquial, o alguna coca d’amagat de les monges…

Aquests testimonis d’íntima unió de la fe amb la caritat eren la millor catequesi, la millor teologia, la millor pedagogia i la millor teràpia contra les crisis de fe o d’esperança. Era com dir: deixa’t de romansos, ser cristià és procurar tenir un cor molt gran per estimar Déu i tothom. Aquí hi ha el gra, la resta és palla.

El Pare Damià de Veuster (1840-1889) va entendre on hi ha el gra de l’Evangeli. Era belga, missioner dels Sagrats Cors i es va oferir per anar a l’illa de Molokai (Hawaii) per ajudar els leprosos. Allà es va posar a treballar de valent per alleujar els patiments dels leprosos, per acompanyar-los i instruir-los espiritualment. Els visitava d’un a un, especialment els que ja no es podien valer per ells mateixos. “Faig tot el possible per mostrar-me alegre, per aixecar la moral dels malalts”, deia.

La malaltia de la lepra era incurable i Damià corria el risc d’encomanar-se. Al cap d’onze anys de conviure a l’illa dels leprosos, el P.Damià va agafar la malaltia. Sense por, ja que havia dit: “Si em fessin triar entre sortir d’aquest lloc a canvi de la salut, diria sense dubtar-ho que em quedo amb els meus leprosos per sempre més”.

El secret de tanta generositat? No és altre que “la presència de Jesús”, deia el P.Damià. I afegia: “Sense la presència eucarística del diví Mestre en la meva humil capella jo no hagués pogut perseve-rar”. I veia en cada germà necessitat la presència del Senyor en el seu rostre sofrent. És a dir, Crist en el sagrari i Crist en els pobres malalts. A partir d’aquí, confessava: “Cap sacrifici és massa gran si es fa per Crist”.

Avui la lepra física es cura, però hi ha moltes altres classes de “lepres” que creen marginats i pobres. La seva presència –i la de Jesús– segueix demanant voluntaris per anar cap a l’”illa de Molokai”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada