diumenge, 5 de maig del 2019

UN SISTEMA ECONÒMIC INJUST



Amb motiu de la Festa del Treball del primer de maig, els Moviments obrers cristians ens encenen les llums d’alerta sobre els drets bàsics que s’estan perdent i la precarietat de moltes famílies que es van situant en risc d’exclusió social.

Segons el Manifest publicat per aquests moviments, avui a Catalunya hi ha 1.152.700 persones en risc de pobresa. En la darrera dècada ha augmentat en un 47% el nombre de llars catalanes on no entren ingressos de caràcter laboral. I entre els anys 2013 i 2017 va créixer un 17% el nombre de persones en risc d’exclusió social, tot i tenir feina.

Es constata així que treballar precàriament, percebre subsidi d’atur o pensió, avui per avui, no garan-teix una vida digna. Bona part de les famílies viuen al límit, sense poder cobrir les necessitats bàsiques.

El preu de l’habitatge, tant de propietat com de lloguer, és la part de la despesa que ofega les econo-mies domèstiques. Es continua especulant amb aquest dret bàsic de la ciutadania, sense que moltes famílies hi tinguin un accés digne.

El Manifest denuncia que el sistema capitalista dicta les polítiques que propicien el màxim guany de les grans empreses del país i les multinacionals, i que menystenen els treballadors amb unes presta-cions indignes.

Es mostra com les Administracions públiques estan al servei d’aquests grans poders econòmics i no estan aplicant polítiques de redistribució de la riquesa, ni contra el frau fiscal ni de contenció del preu dels lloguers dels habitatges.

Aquí i arreu del món es produeix allò que el papa Francesc denuncia sovint: que hi ha una economia sense escrúpols, del tot insensible al sofriment humà que està provocant. I el mateix sistema s’encar-rega que els grans mitjans de comunicació escampin la idea que ja anem pel bon camí.

Com a cristians no podem restar indiferents a aquesta realitat. Jesús posa sempre en el centre la persona humana, i la defensa davant de qualsevol opressió o utilització. Això és primordial!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada