diumenge, 2 de febrer del 2020

SÍMBOLS DELS QUATRE EVANGELISTES


Resultado de imagen de simbolos evangelistas

Ens fixem avui en la simbologia dels 4 evangelistes, representats tradicionalment pel lleó, el bou, l’home i l’àguila. Se’n diu “tetramorf”, que significa, literalment, quatre formes. Aquesta paraula s’havia utilitzat per referir-se a la representació dels quatre elements fonamentals, terra, aire, aigua i foc, l’essència de totes les coses segons la filosofia grega. Per això no és casual que fossin justament quatre els Evangelis triats com a oficials o canònics.
Les fonts d’aquesta iconografia cristiana es remunten a la Bíblia, al llibre del profeta Ezequiel, que descriu quatre criatures alades d’aparença humana, i al llibre de l’Apocalipsi, que descriu quatre éssers vivents que envolten la figura del tron del Crist.
L’home alat o àngel representa Mateu, perquè el seu evangeli comença amb la genealogia de Crist, el Fill de l’Home. Significa, a més, l’amor diví, que és enviat als humans a través dels àngels, missatgers de Déu.
El lleó representa l’evangeli de Marc, perquè el seu Evangeli comença parlant de Joan Baptista, “veu que clama en el desert”, una veu com la del lleó, animal que s’associa a la força i la noblesa, atributs de Jesús.
El bou o brau representa l’Evangeli de Lluc, perquè al seu inici ens situa al Temple de Jerusalem, lloc on s’oferien animals en sacrifici a Déu; i el bou és símbol del sacrifici que permet a l’home superar les passions i obtenir la pau.
L’àguila representa l’Evangeli de Joan, perquè al començament ens parla de Jesús com la Paraula que era a les altures de Déu, coml’àguila, que s’eleva sobre les altres aus; indicant així també que Joan és un Evangeli més elevat, abstracte i teològic que els altres.
Els 4 evangelistes amb els seus símbols estan bellament esculpits per Carles Collet a la trona dita de l’Evangeli del temple de Sant Pere de Figueres. El Mil·lenari és una bona ocasió per apreciar-ho.
A propòsit dels evangelistes, ens plau recordar que Antoni Gaudí va dedicar quatre de les sis torres centrals del temple de la Sagrada Família de Barcelona als quatre evangelistes, que representen la paraula de Jesús. Sembla que serà a mitjans de l’any 2021 quan les torres dels evangelistes i la torre central de Jesucrist estiguin acabades. Serà una ocasió de donar-los a conèixer encara més als visitants d’arreu del món... i a la gent del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada