diumenge, 26 de gener del 2020

EVANGELI I EVANGELIS


Resultado de imagen de evangelis


Estem oferint un cicle de conferències d’Introducció al Nou Testament al nostre arxiprestat. És bo tenir clars alguns elements bàsics sobre els Evangelis.
Sovint fem servir paraules que vénen de la llengua grega.
La paraula “evangeli” n’és una, i significa “Bon anunci” o “Bona Notícia”. A quina “Bona Nova” es refereix? A la notícia que Jesús de Natzaret és el Fill de Déu, que ha vençut la mort i ha ressuscitat. I això és Vida Nova per nosaltres.
Jesús no ens va deixar res per escrit. Abans que ningú no escrivís res, els fets de la vida de Jesús i les seves paraules s’explicaven de viva veu, des de la predicació dels apòstols, i els uns les donaven a conèixer als altres.
Això és el que designem amb el nom de tradició oral. 
Al cap d’un temps, tots els fets i les paraules de Jesús transmesos de forma oral pels apòstols i els altres deixebles es van posar per escrit, i es van fer servir per escriure els llibres dels quatre evangelis, que trobem al començament del Nou Testament.
Marc fou el primer a escriure un Evangeli, entorn de l’any 60, i s’adreça sobretot a cristians que provenen del món pagà. En la seva redacció es va servir, sobretot, d’informacions sobre els fets de la vida de Jesús i de la predicació de l’apòstol Pere. Marc era un jove cristià de Jerusalem que va acompanyar Pau i Bernabé en el seu primer viatge missioner.
Mateu i Lluc van escriure els seus evangelis entre els anys 70 i 80, fent servir com a fonts d’informació l’evangeli de Marc i altres reculls sobre les paraules o ensenyaments de Jesús.
Mateu era el cobrador d’impostos que va ser cridat per Jesús a ser apòstol, si bé l’autor material del text podria ser un escriba jueu que s’havia fet cristià. L’evangeli l’escriu per les comunitats cristianes d’origen jueu. 
Lluc era un cristià d’origen pagà d’Antioquia, metge, que acompanyà l’apòstol Pau en els seus viatges missioners.
A més, Lluc és l’autor del llibre dels Fets dels Apòstols. S’adreça als cristians d’origen pagà.
Aquests tres evangelis s’anomenen sinòptics, perquè tenen moltes concordances.
Joan va escriure el seu Evangeli, entorn de l’any 100, ben diferent dels altres. Joan se serveix d’altres tradicions orals i escrites de les primeres comunitats, amb un llenguatge teològic molt propi. L’autor es presenta de forma anònima com “el deixeble que Jesús estimava”.
La tradició l’ha identificat com l’apòstol Joan, fill de Zebedeu, tot i que també podien haver intervingut en l’evangeli deixebles de l’apòstol. Aquest quart evangeli s’adreça a cristians d’Àsia Menor amb diversitat de maneres de pensar i d’entendre la figura de Jesucrist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada