diumenge, 5 d’abril del 2020

ÍNTIMA I SANTA SETMANA

Semana Santa: qué se conmemora en cada día


Poc ens pensàvem haver de viure una Setmana Santa com la d’aquest any. Però pot ser ben viscuda d’una manera íntima i qui sap si serà més autèntica i profitosa.
La nostra societat, acostumada a associar la Setmana Santa amb vacances de primavera per sortir i fugir, doncs ara se sent convidada a entrar. Entrar on més costa de vegades, que és a l’interior d’un mateix. I aquesta societat, avesada a confondre la Setmana Santa cristiana amb manifestacions externes i massives en forma d’espectacle com les processons i altres reclams tradicionals i turístics, ara es veu abocada a la solitud i al silenci de la vivència i la pregària interior.
Malgrat que els cristians no puguem participar presencialment de les celebracions i oficis, si vivim aquests dies amb fe, profunditat i sentit de comunió, aquesta Setmana Santa ens pot acostar molt al veritable sentit del Jesús de l’Evangeli. Un Jesús que, empassant-se la saliva amb els nostres pecats, afronta el seu Via Crucis encarnat en tantes persones, les que pateixen i les que guareixen, en aques-ta pandèmia actual i en tants drames del món.
Com ens han comunicat el Papa i els bisbes, els mossens podrem celebrar els oficis d’aquests dies però sense poble. Ens recomanen que fem saber a la gent els horaris de les celebracions locals perquè així els fidels s’hi puguin unir espiritualment. I es poden seguir també les retransmissions de les celebracions a través dels mitjans de comunicació i d’internet.
No hi ha benedicció de rams i palmes, però el Senyor beneeix tothom qui li demana. Que Ell ens beneeixi per tal que siguem una benedicció també pels altres germans, especialment pels qui més pateixen.
Entrem als dies centrals de l’any cristià, que culminen amb la Pasqua de resurrecció. És bo que amb els mitjans que tinguem a l’abast, en paper o digitals, llegim i meditem els textos tan cabdals d’aquests dies sants. Tothom ha de mirar de preparar i viure la Setmana Santa amb una bona disposició.
Acompanyem al Senyor a la creu, amb la creu que ens toca viure ara, per poder celebrar després l’alliberament pasqual.
Bona, íntima i Santa setmana!

1 comentari: