diumenge, 24 de juny del 2018

SANT JOAN, SANT PERE, SANT PAU




Que les revetlles, els petards i el solstici d’estiu no ens facin oblidar l’excel.lència dels sants que cele-brem aquests dies: Sant Joan, Sant Pere i Sant Pau. Uns sants tan universals i tan nostres, ben arrelats a la nostra terra.

M’agradaria destacar alguns aspectes de cada un d’ells:

Joan Baptista.- Quan ningú esperava res, quan el poble no veia cap futur, Déu fa néixer un fill d’una parella sense futur, de gent molt gran, i els regala el que serà el precursor del Messies.

Joan, fill de Zacaries i d’Elisabet, tindrà molt clar el seu paper i la seva missió. Preparar els camins del Senyor. No predicar-se a si mateix, sinó assenyalar el qui ve a batejar amb foc i amb l’Esperit Sant. I ho farà vivint en l’austeritat del desert, allà on no pot destacar res més que la paciència, la confiança en Déu. I Joan serà víctima innocent d’un món ab-surd, el món d’Herodes, el món del poder tirà, de la insídia, del qui no és capaç d’escoltar cap més missatge que els seus capricis i vanaglòries.

Pere.- El pescador ferreny, l’home impulsiu, capaç del millor i del pitjor, tan fort i tan feble. L’home que estava disposat a defensar el seu Mestre fins a la mort, s’enfonsa en les aigües de la traïció; des-prés, plora amargament el seu pecat. No obstant, Jesús vol edificar la seva Església sobre aquesta “pedra”, encara que a voltes sembli trontollar. Per ser cap de la comunitat, Jesús no li demanarà pas títols acadèmics ni de noblesa, ni dots de govern, ni currículums brillants… Només li preguntarà: “M’estimes més que els altres?”... “Senyor, Vós ho sabeu tot, ja ho sabeu que us estimo”... “Pastura les meves ovelles”.

Pau.- De perseguidor ferotge dels cristians a perseguit per causa de l’Evangeli. Què ha passat en-tremig? És Jesús, que s’ha creuat en el seu camí. Profundament arrelat al poble jueu, Pau descobreix Jesús i el seu missatge salvador. I entén que Jesús és de tots, sense exclusió, i es dedica a anunciar l’Evangeli en sortida als pagans, i serà capaç de sofrir qualsevol contratemps per Aquell que l’ha salvat abans que el conegués.

Les seves cartes del Nou Testament expressen la seva passió per Jesús i per la difusió del seu Evan-geli. Cartes apostòliques, enviades amb el segell de l’apòstol convertit.

Pere i Pau, tot i ser tan diferents, són els dos grans pilars de la propagació de l’Evangeli. I formen part del tresor de la mateixa Església. Els qui no coneixen l’Església per dintre es farien creus del plura-lisme i la diversitat de pensament que hi ha. Jesús no vol adeptes cecs, vol seguidors oberts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada