diumenge, 2 de desembre del 2018

JUSTÍCIA = BONDAT ; PAU = SALVACIÓ


El lema o eslògan d’aquest curs, que veureu penjat a les parròquies de Figueres, és bíblic, extret del salm 84 i diu: “La justícia anirà al seu davant i la pau li seguirà les petjades”. 

Hi ha traduccions, com la litúrgica, que no diu “justícia” sinó “bondat”: “La bondat anirà al seu davant, i la pau li seguirà les petjades”. I encara hi ha traduccions, com una en castellà, que diu: “La justicia marchará delante de él, y la salvación seguirá sus pasos”. Aquí, en lloc de “pau”, es tradueix per “salvació”. 

Què hem de fer davant de traduccions tan diverses? Podem mirar les paraules hebrees originals, que són molt importants en l’Antic Testament. La primera és “tsedaqah” i ho traduïm per “justícia” i també per “bondat”, perquè es pot traduir de les dues maneres. La segona és “Shalom”, que traduïm per “pau” i també per “salvació”, perquè també es pot traduir de les dues maneres. 

Ara bé, quan nosaltres, en les nostres llengües, diem “justícia” estem pensant en una cosa social, de fora, de política. I quan parlem de “bondat”, parlem d’una cosa individual, personal. Aquesta és la diferència que no fa la Bíblia. Perquè la Bíblia, quan parla de “justícia”, està parlant certament de la mateixa justícia de què parlem nosaltres, però no concep de cap manera que la persona que fa justícia a fora, no sigui justa ella mateixa, perquè quan parla de justícia parla de bondat, i quan parla de bondat, no parla d’una cosa individual, sinó de quelcom que té repercussions socials. Justícia i bondat tradueixen la mateixa paraula. Per què? Perquè en la concepció bíblica, no hi ha aquesta dicotomia que fem nosaltres entre “privat” i “comú”, “intern” i “extern”. En la concepció bíblica, com més bo, més just i més justícia social. 

I amb la paraula “pau” passa igual. Quan parlem de “pau” parlem més aviat de la pau social, i quan parlem de “salvació” parlem d’una qüestió individual. I no! La paraula “Shalom” en la Bíblia agafa les dues coses alhora, més encara, quan parla de “Shalom” està parlant d’harmonia, de pau social, de les famílies, pobles, comunitats, però també de la pau interior i de la salvació, que és una realitat més profunda. 

La Bíblia ho repeteix moltes vegades: no es pot buscar el bé propi prescindint del bé comú. I el bé comú el fomenten les persones bones, és a dir, justes! Perquè per ser just cal ser èticament bo! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada