diumenge, 6 de gener del 2019

PERSONATGES DE L’EPIFANIA



L’Epifania és del Senyor. És Jesús qui es manifesta a tots els pobles. Ara bé, en aquesta festa, que és més antiga que la de Nadal, hi entren diversos personatges, amb diferents actituds, que val la pena d’analitzar breument. 

La recerca atenta: 

A l’Evangeli de Mateu es presenten els Mags com uns personatges propers i honorables, que es dedicaven a l’astrologia, i que no dubten a posar-se en camí per buscar el Messies seguint una estrella. La tradició llatina els convertirà en reis, tenint en compte els regals que ofereixen. Però ells busquen el Rei veritable. Arribats a Jerusalem, pregunten: “On és el Rei dels jueus que ha nascut?” (Mt 2,2). 

La indiferència: 

A la recerca atenta dels Mags, s’oposa l’actitud d’indiferència dels grans sacerdots i dels escribes. Coneixen les Escriptures i responen adequadament als Mags sobre el lloc del naixement, Betlem, però no s’interessen ni s’incomoden per anar-lo a veure. Betlem està a pocs quilòmetres però ells ni es mouen. En tenen prou amb les seves doctrines, no estan oberts a cap més novetat. 

La por i la hipocresia:

Més negativa encara és l’actitud del rei Herodes, que només té por que el Messies li tregui el seu poder. Crida els Mags en secret i els encamina a Betlem perquè li portin informació de primera mà, amb l’excusa que ell també vol anar a adorar-lo. En realitat, Herodes només volia saber on era Jesús, no per adorar-lo sinó per eliminar-lo, perquè el considerava un rival perillós. La por sempre porta a la hipocresia. 

- Ara ens hauríem de preguntar nosaltres: Quina d’aquestes actituds prenc davant de Jesús? 
  M’interesso, com els Mags, per descobrir-lo? Intento informar-me, estar atent, formar millor la meva fe, compartir-la amb la comunitat? . 

  Caic en la indiferència que predomina en la societat d’avui? Tot i sabent que Jesús és el Salvador, visc com si no ho fos? Tot i sabent els principis evangèlics, em comporto segons els criteris mundans?  

  Tinc por de Jesús i voldria que la seva presència no em molestés? El considero, en el fons, com una nosa per al meu egoisme? Tinc la temptació de voler fer callar el missatge de Jesús per justificarme certs comportaments? 

Que els Mags ens portin interès, clarividència, i compromís per seguir l’estrella de la fe. Llavors Jesús regnarà realment en la nostra vida. 

Ho deia un tuit de Rezandovoy: “Todo niño quiere ser hombre, todo hombre quiere ser rey, todo rey quiere ser dios. Sólo Dios quiso ser niño”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada