diumenge, 17 de març del 2019

COMANDES A SANT JOSEP



Sant Josep és un sant entranyable, proper, arrelat al poble. Sant Josep és com una icona d’aquelles persones, bones de veritat, que no fan escarafalls però que són les que realment fan millor el món i l’Església. Josep és el prototipus evangèlic del just, de l’home bo, treballador, senzill, de la persona fiable, irreprotxable. 

Als evangelis no surt cap paraula en boca de Josep. És que potser no cal; no diu res, però ho diu tot. No és d’aquells que diuen i no fan, sinó dels que fan i no diuen. No se sap ni quan va morir, però sabem l’essencial que ens cal per la nostra vida de fe, i és que durant molts anys va anar assumint el rol que Déu li demanava, sense buscar protagonismes, i amb una dedicació amorosa i fidel. I és així com ha fet forat en l’ànima de l’Església i de la història. Com la pluja menuda que no fa disbarats, ni esquitxa gaire, i és la que prepara millor la terra perquè doni fruit. 
Sant Josep va assaonar la vinguda de Jesús al món, i no ho va tenir gens fàcil. Va haver de superar proves molt dures: l’embaràs inesperat de Maria, el naixement de Jesús a la intempèrie, la persecució d’Herodes, la fugida a Egipte, l’educació paterna de Jesús durant els anys de vida oculta a Natzaret…

Va ser un home de fe, i la fe vol dir fiar-se, vol dir que no ho abastem ni ho comprenem tot. La fe només és gran quan arriba a l’abandó. Josep, tot i no comprendre, s’abandona als plans de Déu. És que el silenci de Josep deixava un ampli lloc a la Paraula de Déu. I des del principi va acollir la gràcia de discernir allò que el Senyor li demanava. I Maria, la seva esposa, la millor ajuda al seu costat, conservava en el seu cor i meditava el misteri del qual eren testimonis. 

No és estrany que Sant Josep sigui patró de tantes coses: de l’Església, dels pares de família, dels fusters, dels sense sostre, de les vocacions religioses, de la bona mort… 

Preguem que Sant Josep inspiri a cada llar l’esperit que es vivia a Natzaret. La paraula “llar” és preciosa. Una “casa”, un edifici, el construeixen els arquitectes i els paletes. Però una “llar” la construeixen les actituds de les persones, l’esperit dels membres de la família. Amb uns “materials” que es troben a l’engròs als magatzems de Natzaret. Per comandes, poseu-vos en contacte de pregària amb la Sagrada Família. I els ports ja estan pagats. 

1 comentari: