diumenge, 24 de març del 2019

PECATS CAPITALS




El temps de Quaresma és una bona ocasió per repassar el nostre estat de forma Espiritual, que també ési mportant. El poder del mal en el cor humà i en la història humana és innegable, i per això convé descobrir com podem lluitar contra el pecat, a base del bé i de la gràcia de Déu.

Els 7 pecats capitals són molt poderosos i els tenim molt arrapats, de manera que si no vigilem no ens en podem desempallegar. Se’n diuen capitals, perquè d’ells pengen
tots els altres. Mirem-los de prop, i també les seves virtuts oposades per fer-hi front.

SUPÈRBIA.– És sobrevalorar el propi “jo”. És la gran mentida que tothom reconeix, excepte el propi interessat.
Ens impedeix de veure més enllà de nosaltres mateixos, i ens tanca la porta a l’amor, a la compassió, al perdó. Contra la supèrbia, la HUMILITAT.

AVARÍCIA.– És el desig irrefrenable de posseir riqueses, luxes, encara que siguin superflus, de voler sempre més i més, sense capacitat de compartir res amb els que no tenen. Contra l’avarícia, la GENEROSITAT.

LUXÚRIA.– Sota una capa falsa d’amor, és veure i viure el sexe de manera totalment egoista. L’amor és ofrena i donar-se, la luxúria és aprofitar-se de l’altra persona i utilitzar-la pel propi plaer. Contra la luxúria, la CASTEDAT.

ENVEJA.– És desitjar ardentment els béns del proïsme i no voler que els altres tinguin èxit o estiguin per sobre meu. Porta a estar pendent de l’altre i a alegrar-se dels seus fracassos. Contra l’enveja, la CARITAT.

IRA.– És una explosió d’amor propi. Ens sentim ferits, i acudim a la violència per defensar els nostres suposats drets. És reaccionar sense raonar, sense arguments, a l’instant i per instint animal. Contra la ira, la PACIÈNCIA.

GULA.– És l’excés en el menjar o en el beure, l’abús en el consum desenfrenat de productes més enllà de les necessitats del cos, sense sentit de moderació. Contra la gula, la TEMPLANÇA.

PERESA.– És deixar-se portar per la mandra, no superar la comoditat per “accídia” (desinterès, manca d’il·lusió) o per una manca de vitalitat que perjudica també els altres. Contra la peresa, la DILIGÈNCIA o LABORIOSITAT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada